HTML

Baromira vágom

Mert mindenki vagy tanár, vagy diák, vagy szülő, és mindenki járt iskolába.

Linkblog

2008.01.05. 19:57 tothmari

Mennyi idő az iskola?

Most főként szakközépiskolába járó srácokról beszélek. Nálunk átlagosan 32 órája van a diáknak egy héten. Kb. 1 óra naponta, míg eljutnak az iskolába illetve haza. Otthonra kb. 1/2 óra alatt teljesíthető írásbeli feladatot kapnak, s úgy gondolom, ha csak "lightosan" is, de tanulnának, akkor napi 1 óra elegendő lenne. Ez hetente 39,5 óra. Vagyis kijön a 40 órás munkahét.

A diákok fele bejáró, ezért az utazási idejéhez további 1 óra adódik (az időveszteségről nem is beszélve, ami abból ered, hogy a busz nem mindjárt akkor indul, amikorra jön vagy amikor végez). A 0. órára járók közül többen kelnek 5-kor, hogy beérjenek. Sokuknak vannak tanulási nehézségei, ami miatt szüleik hetente egyszer vagy kétszer magántanárhoz járatják.
Természetesen a diáktól azt várjuk, hogy a 32 óra mindegyikén kifogástalanul figyeljen - miközben olyan kegyetlenül kemény székeken ülnek nap mint nap, amelyen egy felnőtt nem ülne végig egy napot. Az ebédjüket legtöbbször rohanva, a negyedórás szünetben lapátolják magukba.
Jó lenne, ha hazatérve, az otthoni családi életben is részt vennének, besegítenének a házkörüli teendőkbe, bár erre is látok példákat.
Jó lenne, ha rendszeresen sportolnának.
Valószínű, hogy egy gimnazista sem fordít kevesebb időt az iskolára, ha kevesebb órája is van (ez csak néhány óra lehet), lehet, hogy több a különóra, több időt fordít az otthoni tanulásra.

7 komment

Címkék: iskola


Share |

A bejegyzés trackback címe:

https://tanoda.blog.hu/api/trackback/id/tr93286122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zoldbeka · http://www.zoldbeka.freeblog.hu 2008.01.08. 13:31:56

Lehet, hogy nem jól emlékszem, de nekünk sem volt kevesebb óránk, mi is utaztunk a suliba (még vittük a tanszereket és lecke is volt bőven) -sőt, ezek mellett valóban segítettünk otthon, rendszresen sportoltunk, zenét tanultunk, gyakran benn maradtunk a suliban délutánokra is - egyszóval a terheltség nem volt kevesebb. Ami változott az a világ: rohanó lett, nyugtalan, békétlen - ebben látom a fő bajt.

tothmari 2008.01.08. 18:13:21

Nekem pl. sokkal kevesebb órám volt, igaz, gimibe jártam és nem voltam bejáró. A 0. és 7. (nálunk 8. 9. is van!) órát hírből sem ismertük. 5x6=30 hogyhogy nem fér bele? Talán mert az órarendkészítésnek "fontosabb" szempontjai vannak? Erre is rá fogok térni egyszer, mert megér egy misét. A tantárgyaknak kevesebb óraszáma volt, mégis többet kellett tudni. Persze pl. a fizikalecke elfért másfél A8 oldalon olvasmánnyal, képpel, mert csak a lényeg volt benne.
A többivel egyetértek, főleg az utolsó mondatoddal.

zoldbeka · http://www.zoldbeka.freeblog.hu 2008.01.09. 16:04:27

Kedves Mari! (ha így szereted, ha szólítanak) Általánosba ezelőtt majd 40 évvel angol tagozatra jártam, ami a hetvenes években nagy dolog volt. Háromszor volt 7 óránk és kétszer 6, emellett jómagam zongorát tanultam és igazolt atléta voltam heti 4 edzéssel és hétvégi versenyekkel -plusz volt 2 tesóm és egy elvált anya. Szóval ezzel csak azt mondom, hogy lehet, hogy a mai gyerekek többet töltenek a sulikban -de mivel és főleg miért? Mert többet nem tudnak! Akkor mi a fenének? ...

tothmari 2008.01.09. 18:02:55

Kedves Zoldbeka! Az utolsó mondatoddal megfogalmaztad azt, amiért a posztot írtam.
"lehet, hogy a mai gyerekek többet töltenek a sulikban -de mivel és főleg miért? Mert többet nem tudnak! Akkor mi a fenének? ..." Hozzátenném, hogy inkább kevesebbet tudnak.
Szerintem is itt kellene a megoldást keresni.

szinténzenész 2008.01.15. 20:07:56

Kedves Fiatalok!
Azt kell, hogy mondjam, mert én nem csak technikumban, de még az egyetemen is jártam szombatonként iskolába.
Technikumban 5*6+1*7= 37óra ( a gyakorlat volt 7) a heti óraszám, igaz négy év alatt érettségi mellé a technikusi végzettség is meg volt. A Műegyetemen minden 2. szombat volt szabad, és dolgoztam is szombatonkét, manapság már a péntek 7. óra is teljesen használhatatlan.

Duncan 2008.09.01. 20:39:16

Sziasztok szeretném megkérdezni hogy egy tanulónak lehet e 12 órája egy nap? mert eggyik ismerősömnek annyi van, és nem hittem el amikor mondta

tothmari 2008.10.18. 10:58:03

Szia!
Gondolom ebben valami szakmai gyakorlatnak kell lenni, ha 12. Szerintem egyértelműen nem a válasz. Nem lehet. Nálunk tavaly volt egy osztályban 9 óra egy nap, mert sehogy se tudták az órarendet másképp összehozni. De sürgősen meg kellett szüntetni, mert 8 lehetett a legtöbb.
Ez a 12 nagyon durva, nekem is hihetetlen. Milyen típusú iskola ez?
süti beállítások módosítása