HTML

Baromira vágom

Mert mindenki vagy tanár, vagy diák, vagy szülő, és mindenki járt iskolába.

Linkblog

2008.04.23. 10:38 tothmari

Mi más?

Minden generáció hajlamos azt emlegetni, hogy "bezzeg az én időmben" és "ezek a mai fiatalok". Persze, mások a mostani fiatalok, mint mi voltunk, másképp viselkednek és változtak az értékeik is. Nem jobbak és nem rosszabbak mint mi voltunk, csak mások.
Van azonban egy dolog, amire felfigyeltem és mindenképpen említésre méltónak találom.

A pályán eltöltött éveket 2 részre osztom. Az elmúlt kb. 5 évre és az azt megelőző időszakra. Szakközépiskolában tanítottam - kettőben -, ahova túlnyomórészt fiúk járnak (99%), és néhány évet gimnáziumban is eltöltöttem. Természetesen régebben is voltak, nehezen kezelhető gyerekek, osztályok. A régebbi korszakban is sokan nem szerettek tanulni stb. A legfontosabb különbség azonban az, hogy régebben nem kellett magyaráznom az alapszabályokat. Ha rászóltam valakire, hogy hagyja abba, amit csinál (dumálás, puskázás, szemtelenkedés...), nem vonódott kétségbe, hogy jogosan szóltam. Ha dolgozatot osztottam, nem vonódott kétségbe, hogy az annyis, amit ráírtam. Nem tételeztek fel rólam eleve rosszindulatot, ha egy gyereket értékeltem, és elfogadták - tanulók, szülők és kollégák-, hogy szakértő vagyok a munkámban.

Még nincs okom panaszra, sok kollégám helyzetéhez képest. Még "bírok" a nehezen kezelhetőkkel is. Már van 3 kirívó, különleges eset az osztályomban is, akik 9.-esek: szülő által támogatott iskolakerülés, kábítószer és agresszív viselkedés (késelés). Már van olyan osztály, ahol szinte lehetetlen órát tartani, előbb mindig rendbe kell rakni őket. Mintha én lennék a háttérénekes a bárban, aki mellett nyugodtan lehet dumálni, enni, kiabálni, járkálni. Még meg tudom tenni, hogy normális keretek közé terelem az órát. De meddig?
Kisvárosban élünk, jobban jelen vannak még a régi értékek, mint máshol. De már tapasztaljuk, hogy jön az új világ. Egyelőre még csak a hírekben olvastuk a tanárok bántalmazását. De ebben az évben már megéltük egy tanár szóbeli és írásbeli gyalázását szülő és kolléga együttes közreműködésével. A jelenség itt van a mi küszöbünkön is.

Miért érzem úgy, hogy most kellene tenni, amíg még nem fordul rosszabbra?

3 komment


Share |

A bejegyzés trackback címe:

https://tanoda.blog.hu/api/trackback/id/tr61438352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyessz 2008.05.04. 13:44:24

Mert most kellene tenni. Amíg még nem fordul rosszabbra.
De mit? Mit tehetünk mi azon kívül, hogy maradék tekintélyünkkel mderbe tereljük újra és újra a renitens osztályokat?

AvgDvl 2009.02.09. 02:00:10

Egyszerű. Elektromos sokkolót minden pedagógus kezébe.

tothmari 2009.02.13. 21:03:30

@AvgDvl: Na ne viccöljé má!
Abban azért igazad van, eszközök kellenének. Lassan ha erősebben rászólsz a kölökre, már akkor meghurcolnak. Sajnos tapasztalat.
süti beállítások módosítása